фотография: Кремена Пашова

понеделник, 12 декември 2011 г.

13

„Ще се оправя” е изречението, което най-често можеш да чуеш от устата на Ета, независимо дали става дума за това да се смени крушка, да се отвори пералня със счупен капак или да се намери сумата, която й е нужна за да преживее месеца. И обикновено винаги се оправяше. Как – за това историята мълчи или разказва случки, които за непросветени уши звучат като разкрасени градски легенди.

Ета имаше цял куп зависимости, някои неморални, някои незаконни, други просто нелицеприятни, и цялото това войнство от неглижиране на битието се свеждаше в опита за бягство от основната зависимост, с която всяко човешко същество има задача да се примири – зависимостта от друг. Тя би избрала да умре в този ден и час, ако и се даде избор, вместо да се разболее и да бъде във волята на друг, дори да и бъде обещано избавление, дари да и бъдат подарени дни и години живот.

Ета не приемаше живота за ценност на всяка цена. Не виждаше нищо желано в това да си на 80г., болен от склероза и да не познаваш хората, които някога си обичал. Не виждаше нищо приятно за никого, в това да си на 90 и децата ти да се карат чий ред е да ти избършат задника, защото не можеш да ставаш от леглото. По-скоро си представяше това като наказание от Бог, за дето си живял скучно и не си могъл да вземеш всичко, което ти е било дадено, докато си бъркал в лявата ноздра и си разсъждавал, колко би било хубаво да видиш как растат внуците ти.

Да, обвиняваха я, че е малка и затова мисли така и че когато стане на 60 няма да й се умира, както е планирала от сега. Но тя и за това имаше готов отговор. Мъжете около нея винаги са били драстично по-възрастни, както и същите въпросни приятели, които я обвиняват в младост. И тя би трябвало да ги надживее всичките. По принцип. Но тя имаше план да измами времето. Обгради се с пороци, които да я разрушат бавно, за да може да си тръгне, преди другите да са си тръгнали от нея.

Тя не зависеше от този мъж, който спеше до нея. Можеше да построи живота си, така, че да му е угодно, можеше да казва думите, които той иска да чуе, можеше да сбъдне мечтите му. Прецени че това е честна сделка. Така или иначе истинска близост не съществува. Някой винаги предава някого.

Един мъж се жени за да има жена, която го търпи, една жена се жени, за да има мъж, който може да търпи. Това уравнение не и се стори много сложно.

Ета се протегна и запали първата си цигара за деня.


Nikke

Няма коментари:

Публикуване на коментар